În ultimele săptămâni, urmărind fluxurile de știri legate de activitatea de arbitraj, am constatat că tot mai multe federații europene și nu numai implementează sistemul cu arbitri adiționali. Un sistem agreat de Collina, cel care l-a introdus și pentru turneul final al Campionatului European de Tineret, care va avea loc în această vară în Israel și la care a fost nominalizat și românul Ovidiu Hațegan. Este sistemul folosit în Champions League și Europa League și care a fost inclus și în campionatele din
Italia, Ucraina, Belgia, Polonia sau Mexic, Qatar ori Bosnia, dar și în cupele țărilor Franța, Irlanda și altele. Probabil că acesta va fi viitorul arbitrajului în perspectivă imediată.
Care ar fi avantajele și dezavantajele sistemului?
Avantaje sunt multe: de la o pereche de ochi în plus pentru suprafața de pedeapsă și pentru situațiile în care mingea depășește (sau nu) la limită linia porții și până la aceea că se degrevează de o serie de sarcini asistenții. Am avut privilegiul să discut pe acest subiect cu câțiva arbitri și arbitri asistenți care au făcut și fac parte din brigăzi românești care oficiază la meciuri internaționale în acest sistem. Toți par mulțumiți de lucrul în noua structură de brigadă, fiecare cu argumentele sale, dar toate convergând spre aceeași concluzie. Dezavantaje? Poate dacă s-ar pune în discuție aplicarea acestui sistem la noi, singurele discuții ar fi legate de costurile suplimentare generate de apariția a încă doi arbitri într-o structură de oficiali și așa destul de stufoasă. Astfel, numărul arbitrilor și observatorilor ar crește la 8! Ceea ce înseamnă că fiecare club ar trebui să aibă un microbuz pentru transportul oficialilor. Acum, după părerea mea, la nivelul primei ligi, problema ar trebui să se pună destul de simplu: cine acceptă bine, cine nu, lasă locul altora! Apoi, tot ca o părere personală, ar fi o șansă pentru mulți tineri arbitri de a face parte din brigăzi cponduse de colegi mult mai experimentați, de la care să aibă ce învăța, pentru că arbitrajul este o meserie din care înveți cel mai bine ”furând” de la ceilalți.
Aștept cu interes să văd dacă președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Alexandru Deaconu, va ridica în curând problema introducerii acestui sistem și al noi sau va trebui să ne aliniem în rând cu lumea doar când toate celelalte federații deja au făcut acest pas.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu