Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România este Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ajuns la a 20-a ediţie, una jubiliară, care se va desfăşura în perioada 7-16 iunie. Fiecare ediţie se desfăşoară sub genericul unei teme, cea aleasă pentru acest an fiind dialogul.
S-ar putea vorbi foarte mult doar despre această temă, a dialogului, dar eu vreau să mă refer acum mai mult la teatru...
Teatrul înseamnă pentru mine foarte mult... De la teatrul radiofonic, pe care îl ascultam cu mare plăcere în anii în care... programul la televizor era de doar două ore şi se desfăşura sub semnul... sandvişului (două ediţii de telejurnal având între ele, în general, un program slăbuţ, propagandistic şi manipulator). Mai rar se difuzau piese de teatru şi la televizor. Unele poate erau prea evidente în mesaj, dar în cele mai multe cazuri actorii de mare valoare pe care i-a avut şi îi are teatrul românesc salvau spectacolul. Erau şi piese clasice, absolut senzaţionale şi îmi aduc aminte acum de două puneri în scenă ale "Scrisorii pierdute" a lui Caragiale, una cu Toma Caragiu în rolul prefectului Tipătescu, alta cu Victor Rebengiuc, în acelaşi rol, două puneri în scenă absolut fabuloase. Mai târziu, când am mai crescut, am avut ocazia să văd câteva spectacole colosale, cel din urmă văzut - nu şi ultimul, sper! - fiind "Take, Ianke şi Cadâr" cu trei "monştri sacrii" ai scenei româneşti: Radu Beligan, Marina Moraru şi Gheorghe Dinică.
Un regal teatral de genul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ar fi un cadou senzaţional. Cel puţin pentru mine... Acest festival de la Sibiu a crescut de la un an la altul, de la ideea unui grup de iniţiativă condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, la două ţări (România şi Republica Moldova) prezente la ediţia din 1993 şi până la ediţia din anul 2007, atunci când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, iar la acest festival au participat peste 2.500 de invitaţi din 70 ţări. Întreaga istorie a acestui festival, o puteţi găsi într-o secţiune specială, chiar pe site-ul festivalului.
În plus, cred că cel mai potrivit oraş pentru cel mai prestigios festival internaţional de teatru nu putea fi decât Sibiul. Un oraş absolut superb, de care eu sunt îndrăgostit, care după anul 2007 a devenit şi mai frumos, şi mai curat, fiind - cel puţin în opinia mea - unul dintre cele mai civilizate oraşe din România.
Aş fi vrut să mai comentez şi asupra temei alese pentru festival în acest an, dialogul, dar aş prefera s-o fac după festival... Şi nu vreau să închei fără să-l citez pe Seneca: "Viaţa e ca o piesă de teatru: nu contează cât de mult a ţinut, ci cât de frumos s-a desfăşurat".
iti doresc sa ajungi la Sibiu!
RăspundețiȘtergere