luni, 10 august 2015

Despre arbitrajul din etapa a 5-a a primului eşalon. Unde greşesc comentatorii partidelor şi ziariştii care vor doar "can-can"?

De la începutul actualei ediţii de campionat a Ligii I am văzut aproape toate partidele. Sincer, urmăresc mai mult arbitrajul decât jocul în sine şi cred că se cuvin făcute nişte comentarii şi la adresa celor care comentează meciurile şi îşi dau cu părerea asupra arbitrajului.
Cei mai mulţi comentatori văd fault la orice contact şi vor "galben" la orice fault!
Vizionez partidele din Liga I la Look TV şi Look Plus, iar comentatorii partidelor - de cele mai multe ori - mă fac să cred că postul de televiziune respectiv a dat toţi banii pentru a câştiga dreptul de a transmite aceste partide şi nu mai are alţii să aducă şi nişte comentatori. De ce? Foarte simplu, cei mai mulţi comentatori văd fault la orice contact şi vor "galben" la orice fault! Ori aşa ceva nu este posibil!
Sigur că arbitrii mai fac şi greşeli, dar de aici şi până la multe dintre spusele celor mai mulţi dintre comentatori e cale lungă.
Inclusiv, la "derby de România", acolo unde Haţegan (foto) a arbitrat ca un adevărat arbitru de elită, comentatorii găsiseră un nod în papură că nu s-a dat un "galben" la nu ştiu ce fază. Oare aceşti comentatori se uită la meciuri din Anglia sau din grupele Champions League, acolo unde după părerea mea este reperul privind arbitrajul cel puţin la nivel european?! Se pare că nu... Şi mai este un lucru care nu se înţelege: nu cred că vine cineva la stadion sau se uită la TV pentru a-l vedea pe arbitru cum fluieră faulturi şi împarte cartonaşe de toate culorile în stânga şi dreapta! Din păcate, sunt încă mulţi arbitri care fluieră la "alibi" preferând ca meciul să fie cât mai des oprit, pe principiul "când e jocul oprit, nu ai cum să greşeşti!" Fluieră orice contact şi nu au personalitate, dând cartonaşe de la primele faulturi, apoi fiind nevoiţi să dea pentru toate faulturile de acelaşi gen. Un arbitru de top, aşa cum a făcut Haţegan aseară pe Arena Naţională şi aşa cum vedem la meciurile care încep la 21.45, nu dă o căruţă de cartonaşe şi nu fluieră orice contact!
În presa scrisă, alte... minunăţii!
Nici presa scrisă nu se lasă mai prejos. Într-un articol nesemnat din "Gazeta Sporturilor" se face o analiză profundă privind felul în care ar fi fost tratate diferit două faze identice din această etapă.
Este vorba de penalty-ul şi eliminarea acordate de Cătălin Popa la Iaşi (la partida CSMS Iaşi - CFR Cluj) şi de faza de la meciul CS U Craiova - Concordia Chiajna, unde într-o fază asemănătoare doar până la un punct, arbitrul Iulian Călin a lăsat jocul să continue. GSP susţine că fazele sunt "identice" şi prin urmare ar fi trebuit decizii identice. EROARE!!! Şi încă una uriaşă... Este o singură diferenţă, dar esenţială, între cele două faze: portarul Matache, de la Chiajna, în meciul de la Craiova, JOACĂ MINGEA, pentru că atacantul trage în el. E adevărat, apoi urmează contactul dintre cei doi, dar a fost unul doar din inerţie. La Iaşi, atacantul trimite mingea pe lângă portar, iar acesta ajunge mai târziu şi îl loveşte destul de puternic pe atacant. Deci, deciziile lui Cătălin Popa şi Iulian Călin au fost corecte, diferenţa între cele două faze fiind dacă PORTARUL JOACĂ SAU NU MINGEA!
E chiar atât de greu?!

Un comentariu:

  1. Aici ai dreptate Alex..Unii comentatori poate vor sa vada altceva doar meciul in sine nu...Sa ne imaginam ca arbitrul ar avea o casca si ar urma sfaturile 'specialistilor'. Ce ar iesi? Vreo 5 cartonase rosii si multe galbene, evident.Apoi in studio la analiza meciului: 'Arbitrul cutarescu a facut meciul praf..!' Asteptam decizia CCA.....' Asa arbitraj nu s-a mai vazut din....' Probabil ca televiziunile respective au platit mai mult sa faca can-can din orice meci!
    Claudiu

    RăspundețiȘtergere