luni, 17 decembrie 2012

Silviu Petrescu - un arbitru român care a ajuns numărul 1 în America de Nord

Silviu Petrescu este fiul fostului mare arbitru FIFA din Brașov, Radu Petrescu. În urmă cu puține săptămâni a fost declarat cel mai bun arbitru din Major Soccer League, competiția cea mai importantă din fotbalul nord-american. ProSport publică astăzi un material interesant despre Silviu Petrescu, material pe care îl redau integral.

ProSport i-a luat urma celui mai bun arbitru din MLS! Românul care a plecat în Canada pentru o viaţă mai bună: acum e taximetrist şi îl arbitrează pe Beckham

Silviu Petrescu a plecat acum 17 ani din România, locuieşte în Canada, iar în 2012 a fost desemnat arbitrul anului în MLS, campionatul de fotbal nord-american. Românul are acum două maşini de taxi, iar când este nevoie nu ezită să iasă pe traseu.
Pe 20 noiembrie, o ştire venită parcă de nicăieri apărea în presa din România. "Silviu Petrescu a fost numit cel mai valoros central al anului în MLS", scria ProSport, dar titlul provoca mai multe necunoscute decât răspunsuri, aşa cum s-ar fi cuvenit. "Cine e Silviu Petrescu?" şi chiar "Ce e MLS?" s-au întrebat mulţi cititori.
Pe Internet, se găseau câteva informaţii despre românul care a devenit o mică vedetă printre cei o sută de mii de locuitori din Waterloo, Ontario, Canada, dar foarte puţine. ProSport i-a luat urma lui Silviu Petrescu, care a acceptat să ofere el însuşi răspunsurile pe care lumea le căuta. "Sunt, în primul rând, un român care a plecat din ţara sa pentru o viaţă mai bună", spune bărbatul de 44 de ani care a părăsit România în 1995, pe 30 martie. Sora sa era deja în Canada, iar semnalele erau pozitive.
În România a arbitrat în "B"
În ţară, Petrescu arbitra în Divizia B, dar nu avea garanţiile unui viitor lipsit de griji. "Mă lăsasem de fotbal la sfatul tatălui meu, care a fost şi el arbitru, nu ştiu dacă ştiţi", spune modest româno-canadianul. Tatăl său, Radu, care a decedat în 2009, a fost unul dintre cei mai importanţi centrali români ai anilor 80, atunci când a fost şi arbitru FIFA, carieră în care a strâns 150 de meciuri la nivelul primei ligi din ţară. "«Ce vrei să faci? Vrei să joci fotbal? O poţi face până la 35 de ani. Cu arbitrajul o ţii până la 50», asta mi-a spus taică-miu când nu ştiam încă ce să aleg, mingea sau fluierul. Jucam la Metrom, în Braşov, oraşul natal, dar nu aveam perspective. Aşa că m-am lăsat de fotbal, m-am axat pe arbitraj şi, la 23 de ani, ajunsesem deja la Divizia B, eram printre cei mai tineri. A fost un şoc pentru multă lume momentul plecării mele", îşi aminteşte Petrescu.
În Canada, lucrurile i-au mers bine pe partea arbitrajului. "Am plecat cu ceva hârtii de la FRF, dar aici, iniţial, am luat‑o de la capăt, de la copii. Nu ştia nimeni cine sunt, vă daţi seama. Dar au văzut că ştiu ce fac şi am sărit câteva trepte rapid, aşa că mi-a dat curaj să continui să investesc timp şi muncă în hobby-ul meu", explică Petrescu ascensiunea rapidă care s-a oprit pe lista FIFA a arbitrilor canadieni.
"Te-am văzut lângă Beckham! Ce cauţi la volan?" 

Dar performanţa nu se face fără compromis, iar arbitrul român a simţit-o pe pielea sa. "Lucram la o companie din industria auto, la controlul calităţii, dar uneori trebuia să-mi iau mai multe zile libere ca să călătoresc pentru meciuri. Într-o zi, a venit şeful meu şi mi-a zis clar: «Silviu, eu am nevoie de tine aici, nu pe terenul de fotbal»". S-a reprofilat şi a ajuns… taximetrist! Neobişnuit pentru un arbitru, dar deloc deosebit pentru el. "Am două maşini la o firmă, cu şoferi. Dar se întâmplă ca băieţii să mai aibă probleme, se îmbolnăvesc, iar eu le ţin locul", spune arbitrul, care, tocmai din cauza asta, are parte destul de des de întâlniri amuzante. "Cu puţin timp în urmă, tocmai arbitrasem pe LA Galaxy, dar când m-am întors acasă a trebuit să-i ţin locul unuia dintre şoferi. Şi am avut un client care după ce s-a urcat în maşină s-a uitat mai atent la mine şi a rămas şocat: «Hei, ce cauţi tu aici? Acum două zile te-am văzut la televizor lângă Beckham, acum eşti aici? Cum e posibil?». E destul de amuzant, dar ăsta e job-ul meu. Jobul, adică taximetria. Arbitrajul e doar o pasiune, am mai spus-o".
10 ani au trecut de când Petrescu a fost promovat pe lista FIFA, fiind cel mai vechi canadian cu ecuson internaţional
21 de meciuri a arbitrat Petrescu în sezonul 2012 al MLS, inclusiv finala
58 de partide a strâns arbitrul român în cei şase ani petrecuţi în MLS
 

Am plecat din România pentru că mă căsătorisem, aveam deja un copil şi nu aveam siguranţa că vom duce un trai decent. Aici e mai bine. Silviu Petrescu, arbitru FIFA

"În România ţi se taie capul, aici e relaxant!" A plecat la 17 ani din Liga a 2-a din România, acum e No.1 în America
 
Arbitrul român povesteşte cum a contribuit David Beckham la creşterea popularităţii fotbalului în cultura sportivă americană
Petrescu susţine că arbitrii din România nu au parte de un mediu propice performanţei
Silviu, felicitări în primul rând! Ce înseamnă pentru tine premiul primit, dar şi finala campionatului arbitrată?

Personal, e ca o răsplată pentru sacrificiile pe care le-am făcut. Şi mai ales pentru că familia m-a suportat să fiu mereu pe drumuri. De aceea vreau să-i şi mulţumesc soţiei, Antonela, şi celor două fete, Michelle şi Nicole. Mă gândesc şi la tata, care ar fi fost foarte mândru de mine.
Dar pentru oamenii de acolo, din Canada, ce reprezintă? Mai ales că fotbalul nu e foarte popular...

Să ştii că ei au luat asta ca pe un semn că se poate face performanţă şi în fotbal.

"Am primit felicitări de la Alexandru Deaconu"
Ai mai dat vreun interviu până acum?
Unul singur, acum vreo doi ani, dar la un ziar local. Şi acum, ţie. Tu chiar eşti prima persoană care mă sună din România să mă felicite. Aaa... Am primit felicitări şi de la Alexandru Deaconu, care prin intermediul unui prieten mi-a transmis că arbitrajul românesc e mândru de performanţa mea.
Ce ştii despre arbitrajul din România?
Îmi mai povestea tata până acum trei ani, când a murit, despre ce se întâmplă pe acolo, aşa că eram la curent. Acum, mai puţin. Dar ştiu că România are o şcoală foarte bună de arbitraj, printre cele mai bune! Însă se pune multă presiune pe arbitri. Ei nu sunt recunoscuţi pe plan intern, iar când se duc afară arbitrează foarte bine.
Comparând cu ce se întâmplă în Canada şi în Statele Unite, te-ai vedea acum arbitru în România?
Aici nu e nimeni care să-ţi taie capul, ca în România. Nu am trecut prin ce trec cei din ţară de multe ori şi nu ştiu dacă aş putea suporta un asemenea tratament. E prea multă presiune.
Da, dar în România arbitrii sunt plătiţi destul de bine pentru nivelul actual al ţării. În MLS care sunt datele financiare?
În afară de transport, cazare, care sunt asigurate din oficiu, plus diurna de 60 de dolari pe zi, baremul este de 1.000 de dolari pe meci. Dar şi asta pentru mine, care sunt arbitru FIFA. Să ştii că arbitrez totuşi din plăcere.
"Beckham a schimbat fotbalul de aici"

Spune-ne cum e să arbitrezi vedete ca Henry, Beckham, mai ales că au un statut aparte acolo...
Ei poate consideră că le este permis mai mult, dar pe mine nu mă interesează, trebuie să se comporte ca nişte jucători normali. Ca arbitru, trebuie să fii mai atent cu ei, chiar dacă poate nu e normal, dar ajută mult să crească popularitatea fotbalului.
În special Beckham bănuiesc...
Da, mai ales el. Înainte să vină, erau spectatori la meciuri, dar nu foarte mulţi. De când a ajuns el la LA, se vindeau toate biletele la meciurile lui Galaxy, fie că jucau acasă sau în deplasare.
Fotbalul devine din ce în ce mai important aici, arbitrii sunt văzuţi foarte bine. Vin puternic din spate şi au o bază solidă
. Silviu Petrescu, arbitru FIFA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu