luni, 6 octombrie 2014

Efectele remizei Fortunei de la Caransebeş...

Remiza albă obţinută de Fortuna Poiana Câmpina sâmbătă, în campionat, la Caransebeş, a generat "valuri" în tabăra gazdelor. În rol de "patron" al echipei primarul Caransebeşului a atacut dur arbitrajul, iar managerul sportiv Boiangiu a demisionat. Site-ul liga2.prosport.ro a alocat ample spaţii urmărilor acestei remize:
... un primar foarte supărat
Desfăşurat într-o continuă tensiune şi cu tribunele în permanenţă iritate de maniera de arbitraj a brigăzii compuse din Florin Andrei (Târgu Mureş), la centru, asistat de Adrian Mărginean (Aiud) şi Andrei Lucian Titii (Sibiu), meciul dintre FC Caransebeş şi Fortuna Poiana Câmpina, încheiat la egalitate, scor 0-0, l-a făcut pe edilul oraşului Caransebeş să "erupă" după fluierul final. Nemulţumit de "arbitrii subiectivi" pe care i-a văzut cum "îşi bat joc" de echipa sa, Marcel Vela a purtat o discuţie cu observatorii jocului, Iulian Spătaru (Timişoara) şi Adrian Lucaci (Arad), după care s-a decis să se adreseze jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă ad-hoc. Primarul vrea ca Federaţia şi CCA să ia măsuri împotriva brigăzii de arbitri ce a condus meciul de la Caransebeş şi ameninţă că retrage echipa din campionat dacă în jocurile viitoare va constata că este dezavantajat.
"Consiliul Local Caransebeş este principalul susţinător al echipei FC Caransebeş... Sincer să fiu, nu mă pricep la fotbal, dar am văzut cum au reacţionat şi tribunele şi specialiştii în fotbal lângă care am avut onoarea să stau. Sunt foarte indignat de felul în care au arbitrat cei care astăzi au fost delegaţi de Federaţie să vină la Caransebeş pentru meciul cu Fortuna Poiana Câmpina. Vreau să iau atitudine, pentru că în sportul din România văd că nimeni nu face acest lucru şi este un obicei general ca arbitrii să conducă jocul cum vor ei. Niciodată n-am discutat cu arbitrii, nu i-am căutat, nu i-a «onorat», pentru că nu am dorit, nu dorim şi nu vom dori să ne implicăm în fenomenul arbitraj, care trebuie să fie drept, echidistant, corect, să nu fie subiectiv, să nu strice rezultatul unui meci, pentru că este păcat", şi-a început discursul edilul din Caransebeş, expunându-şi nemulţumirea pe care a trăit-o în tribună la meciul pe care echipa din oraş l-a terminat la egalitate cu Fortuna.
Marcel Vela (foto dreapta) a şi enumerat câteva situaţii în care echipa pe care o susţine din bani publici consideră că a fost dezavantajată clar de arbitrii. "Astăzi am asistat cu stupoare la câteva faze în care a fost evident că arbitrii meciului FC Caransebeş - Fortuna Poiana Câmpina au fost subiectivi. Două exemple simple: tuşierul, la 10 metri de fază, mingea iese în aut din jucătorul oaspeţilor, iar el ridică fanionul să repună mingea acelaşi jucător. Noroc că au reacţionat tribunele şi că «centralul» a schimbat decizia. Este totul înregistrat pe casetă, faza poate fi văzută. Dar cel mai tare m-a indignat faptul că, deşi un jucător de la echipa oaspete avea un «galben», a mai făcut două faulturi asupra unui fotbalist de la Caransebeş, care se îndrepta spre poartă, arbitrul a sancţionat faultul, dar nu a arătat cartonaşul galben (n.r. - este vorba despre faza din minutul 66, când Dobrosavlevici l-a lovit cu capul în figură, involuntar, pe Himcinschi, scăpat spre poarta oaspeţilor). Este totul pe casetă, poate fi verificat... În schimb, a dat un «galben» la centrul terenului, în compensaţie oarecum, la un fault care nu era de galben. Am stat în tribună lângă Dan Alexa, care a fost jucător, acum e antrenor. Am auzit comentariile unor specialişti: ale prof. Dumitru Matei, care a antrenat generaţii întregi de fotbalişti, ale preşedintelui Asociaţiei Judeţene de Fotbal Caraş-Severin, Viorel Lolea... Toată lumea era indignată de felul în care au arbitrat aceşti domni...", a mai spus primarul.
Edilul din Caransebeş aşteaptă ca FRF şi CCA să urmărească înregistrarea meciului şi să ia măsuri împotriva arbitrilor pe care îi consideră "subiectivi". Vela ia atitudine şi ameninţă că va retrage echipa din campionat dacă în meciurile viitoare va suspecta că FC Caransebeş va fi dezavantajată de "cavalerii în negru".
"Iau atitudine pentru că Primăria, Consiliul Local susţin din bugetul local această echipă, există vise, există speranţe, şi vin trei domni care fac altfel de arbitraj, mai puţin corect, mai puţin legal poate, mai puţin compatibil cu regulamentele, şi, normal, se nasc întrebări. Nu vreau să fac procese de intenţie că ar fi cumva interesaţi sau, mă rog, să fie bănuieli de subiectivism generate de echipa adversă, dar părerea mea e că nu se ridică, profesional, la nivelul Ligii a II-a. Doresc să iau atitudine, să sesizez în acest fel Federaţia, pe cei care coordonează activitatea arbitrilor, că eu, personal, ca primar al municipiului Caransebeş, dacă se mai întâmplă să trimită brigăzi de arbitri subiectivi, care-şi bat joc de noi, ne retragem, ne ducem în altă ligă, ne întoarcem oficial în Liga a III-a. FC Caransebeş nu participă într-o ligă în care arbitrii sunt subiectivi şi nu vreau să întreb de ce sunt aşa. Să analizeze meciul cine trebuie s-o facă – Comisia de disciplină, Colegiul arbitrilor, dar nu este corect şi este păcat pentru acest sport, să se întâmple asemenea situaţii", a mai spus primarul Vela.
După această tiradă la adresa arbitrilor, primarul Vela a continuat: "Nu am nimic cu echipa adversă, îi felicit pentru felul în care au jucat, nici formaţiei caransebeşene nu am ce să-i reproşez, o felicit pentru dăruire, chiar dacă acest egal este, să zicem, în dezavantajul nostru. Sunt mulţumit de rezultat, n-am ce să-i reproşez antrenorului Sorin Bălu, fiindcă până şi ratările fac parte din frumuseţea fotbalului, meciul a fost antrenant, plăcut, la urma-urmei putea să câştige chiar Fortuna, după două contratacuri, şi nu m-aş fi supărat chiar dacă ar fi câştigat. Totul e chestiune de hazard, dar să nu intervină un al treilea factor, în pantaloni negri şi cu bluză albastră, care să strice această frumeseţe. Azi, brigada de arbitri a viciat spectacolul fotbalistic. Nu mă refer la scor, fiindcă nu înseamnă că dacă Fortuna juca în zece oameni câştiga neapărat Caransebeşul, dar e vorba de corectitudine, fiindcă lumea percepe asta la nivelul unor aranjamente care se fac în spatele uşilor închise. Atunci intervine lehamitea, fotbalul e văzut ca o afacere... Eu am o lehamite după meciul ăsta, mă mai gândesc dacă vreau să mai jucăm în liga asta în campionatul următor!".
... managerul sportiv al echipei FC Caransebeş a demisionat!
După meciul din campionat de sâmbătă, din etapa a 6-a, disputat împotriva echipei Fortuna Poiana Câmpina, partidă încheiată cu scorul de 0-0, managerul sportiv al FC Caransebeş, Sorin Boiangiu (foto dreapta), şi-a dat demisia.
"E o hotărâre irevocabilă. Vreau să plec de la Caransebeş cu fruntea sus, pe uşa din faţă, nu pe uşa din dos", ne-a declarat acesta.
Contactat telefonic, primarul Marcel Vela a confirmat despărţirea de manager şi ne-a spus: "Îi mulţumesc lui Sorin Boiangiu pentru tot ceea ce a făcut la echipă, are merite atât în promovarea în Liga a II-a, cât şi în formarea noului lot de jucători. Îmi pare rău că demisionează, dar în sport, ca şi în viaţă, intervin unele schimbări pe care trebuie să le acceptăm cu toţii. Oricând va fi binevenit la echipă şi în Caransebeş, va fi apreciat şi tratat cu respectul cuvenit".
După şase etape desfăşurate în Liga 2, FC Caransebeş se clasează pe locul 7 cu şase puncte acumulate.
Sursa text şi foto: liga2.prosport.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu