joi, 31 octombrie 2013

UEFA: Hațegan a procedat corect!

Preluând informații de pe site-ul oficial al UEFA, ediţia electronică a ziarului ProSport publică un material referitor la concluziile forului continental după scandalul de la meciul ŢSKA Moscova - Manchester City, din precedenta etapă a grupelor Champions League, meci condus de românul Ovidiu Haţegan.
UEFA a anunţat, miercuri, pe site-ul oficial, concluziile anchetei cu privire la protocolul pentru situaţii de rasism la meciul dintre ŢSKA Moscova şi Manchester City, conform cărora arbitrul Ovidiu Haţegan a procedat corect, cel care a greşit fiind resposabilul forului european de la Khimki Arena.
"Ancheta a fost realizată independent de cazul analizat şi de decizia comunicată de Comisia de Control şi Disciplină a UEFA. S-a bazat pe rapoartele oficialilor prezenţi la meci, pe înregistrări video şi audio, precum şi pe declaraţiile mai multor persoane implicate în desfăşurarea meciului. Concluziile au stabilit clar de ce nu a fost iniţial protocolul în trei paşi. În minutul 54 al al partidei din grupa D, arbitrul român Ovidiu Haţegan a întrerupt jocul pentru a acorda o lovitură liberă şi a arăta cartonaşul galben unui jucător de la ŢSKA. În timp ce jocul era oprit, arbitrul a fost abordat de căpitanul formaţiei Manchester City, Yaya Toure, care s-a plâns de scandări rasiste ale fanilor gazdelor împotriva sa. Arbitrul şi asistentul suplimentar de pe acea parte a terenului au fost martori ai comportamentului necorespunzător al unui grup mic de fani. Arbitrul i-a cerut imediat arbitrului de rezervă să solicite ca la staţie să se facă un anunţ pentru public. Directorul de arenă (ofiţerul UEFA însărcinat cu operaţiunile legate de fotbal), care nu a auzit scandările, nu a activat procedura. Pentru că scandările încetaseră, arbitrul a decis ca meciul să fie reluat cu lovitura liberă", se arată într-un comunicat al UEFA.Forul menţionează că Haţegan "a declanşat corect primul pas al procedurii". "Concluzia anchetei este că arbitrul a declanşat corect primul pas al procedurii, cerând să se facă un anunţ. Directorul de arenă a acţionat necorespunzător, deşi cu bună credinţă, provocând ratarea activării primului pas al procedurii standard. Directorul de arenă de la stadionul Khimki a fost eliberat din funcţie", se mai arată pe site-ul UEFA.
Tot miercuri, Comisia de Control şi Disciplină a UEFA a închis o parte a Khimki Arena pentru următorul meci pe care ŢSKA Moscova îl va disputa pe teren propriu, în urma scandărilor rasiste ale fanilor ruşi la adresa ivorianului Yaya Toure, la partida cu Manchester City.
UEFA a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a deschis o procedură disciplinară cu privire la comportamentul rasist al suporterilor echipei ŢSKA Moscova la meciul cu Manchester City, din Liga Campionilor. Căpitanul echipei Manchester City, ivorianul Yaya Toure, a declarat că în timpul partidei de la Moscova a fost victima scandărilor rasiste din partea fanilor ruşi. Yaya Toure a afirmat că l-a informat pe arbitrul partidei, Ovidiu Haţegan, despre scandările care îl vizau, dar acesta nu a luat nicio măsură.
La 25 octombrie, preşedintele UEFA, Michel Platini, a solicitat o anchetă internă pentru a afla de ce protocolul ce îi permite arbitrului să suspende sau să oprească un meci în cazul incidentelor rasiste nu a fost pus în aplicare la partida ŢSKA Moscova - Manchester City.
În situaţiile unor incidente rasiste, există un protocol în trei paşi, aceştia fiind următorii: 1. Dacă arbitrul observă o manifestare rasistă sau este atenţionat în legătură cu o astfel de situaţie de către arbitrul de rezervă, el va întrerupe în primă instanţă meciul şi va solicita să se facă un anunţ prin care să i se ceară publicului să înceteze imediat; 2. Dacă nu încetează comportamentul rasist după ce se reia jocul, arbitrul va suspenda meciul pentru o perioadă de timp rezonabilă şi va cere echipelor să plece la vestiare. Se va face un nou anunţ către public; 3. Dacă nu va înceta comportamentul rasist, arbitrul va opri definitiv jocul, ca ultimă soluţie. Delegatul UEFA îl va ajuta pe arbitru, prin al patrulea oficial, să stabilească dacă a încetat comportamentul rasist şi o decizie de oprire definitivă a jocului se va lua doar după ce s-au pus în aplicare toate măsurile posibile şi a fost evaluat impactul renunţării la meci asupra siguranţei jucătorului şi publicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu