duminică, 27 ianuarie 2013

Câți arbitri români mai apucă vârsta de 45 de ani pentru a ieși de pe lista FIFA?

Aseară am văzut o emisiune la GSP TV în care au fost invitați frații Avram - Marius (arbitru) și Valentin (arbitru asistent). Pornind de la ceea ce s-a discutat în amintita emisiune, mi-am propus pentru astăzi o scurtă analiză în care să vedem câți arbitri români mai apucă vârsta de 45 de ani pentru a ieși de pe lista FIFA. Răspunsul poate părea surprinzător pentru mulți și arată ”jungla” în care se desfășoară această activitate care poate fi atât de frumoasă – arbitrajul.
Pentru început, iată componența listei FIFA începând cu anul 2000,
ordinea prezentării arbitrilor în cadrul fiecărui an fiind una aleatorie:
2000
Constantin Zotta, Adrian Stoica, Marcel Lică, Marian Salomir, Sorin Corpodean (foto), Viorel Anghelinei, Florin Chivulete
2001
Alexandru Tudor, Sorin Altmayer, Viorel Anghelinei, Sorin Corpodean, Marian Dorobanțu, Constantin Zotta, Marian Salomir
2002
Alexandru Tudor, Sorin Altmayer, Viorel Anghelinei, Augustus Constantin, Sorin Corpodean, Anton Heleșteanu, Marian Salomir
2003
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Sorin Altmayer, Augustus Constantin, Sorin Corpodean, Anton Heleșteanu, Marian Salomir
2004
Ionică Serea, Marian Salomir, Anton Heleșteanu, Sorin Corpodean, Augustus Constantin, Alexandru Tudor, Cristian Balaj
2005
Marian Salomir, Anton Heleșteanu, Sorin Corpodean, Augustus Constantin, Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu
2006
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu, Augustus Constantin, Sebastian Colțescu, Sorin Corpodean, Marian Salomir
2007
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu, Sorin Corpodean, Augustus Constantin, Sebastian Colțescu, Marian Salomir
2008
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu, Sorin Corpodean, Augustus Constantin, Ovidiu Hațegan, Aurelian Bogaciu (foto)
2009
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu, Sorin Corpodean, Augustus Constantin, Ovidiu Hațegan, Aurelian Bogaciu
2010
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu, Marius Avram, Augustus Constantin, Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs
2011
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu, Istvan Kovacs, Augustus Constantin, Ovidiu Hațegan, Marius Avram
2012
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu, Istvan Kovacs, Radu Petrescu, Ovidiu Hațegan, Marius Avram
2013
Cristian Balaj, Alexandru Tudor, Sebastian Colțescu, Istvan Kovacs, Radu Petrescu, Ovidiu Hațegan, Marius Avram
Și acum să luăm, pe rând, cazul fiecărui arbitru care a ieșit de pe lista FIFA, fără a detalia nici motivele acestei decizii, nici activitatea sa pe plan internațional sau intern:
Marcel Lică (foto) a ieșit de pe lista FIFA la finele anului 2010 la vârsta de 43 ani, după ce devenise arbitru internațional în anul 1996.
Adrian Stoica s-a aflat pe lista FIFA până în anul 2000, la vârsta de 40 ani, el intrând pe lista FIFA exact odată cu Marcel Lică, în anul 1996.
Florin Chivulete a ieșit de pe lista FIFA tot în anul 2000, la vârsta de numai 36 ani.
Marian Dorobanțu a ieșit de pe lista FIFA la finele anului 2001, la momentul respectiv având vârsta de 37 ani. Buzoianul a fosta rbitru internațional un singur an.
Constantin Zotta a părăsit lista FIFA la finele anului 2001, la vârsta de 39 ani, după ce devenise arbitru internațional în anul 1997.
Viorel Anghelinei a ieșit de pe lista FIFA la finele anului 2002, la vârsta de 43 ani, după ce devenise arbitru internațional din anul 1997.
Sorin Altmayer a fost arbitru FIFA până în anul 2003, la vârsta de 36 ani, după numai 3 ani petrecuți pe lista FIFA.
Anton Heleșteanu a încetat să mai fie arbitru FIFA la finele anului 2004, la vârsta de 34 ani, după ce devenise arbitru internațional în anul 2002.
Ionică Serea (foto) părăsea lista FIFA la finele anului 2005, la vârsta de 36 ani, după numai doi ani cu ecusonul FIFA pe piept.
Marian Salomir a ieșit de pe lista FIFA la finele anului 2007, la momentul respectiv clujeanul având 39 ani. Salomir se afla pe lista FIFA din anul 1999.
Sebastian Colțescu a fost retras de pe lista FIFA la finele anului 2007, în anul în care împlinise 30 ani, după numai doi ani petrecuți pe lista FIFA. La începutul acestui an a revenit pe lista FIFA.
Sorin Corpodean a ieșit de pe lista FIFA în anul 2009, la vârsta de 44 ani, după o carieră frumoasă pe plan internațonal începută în anul 1997 și care a cuprins inclusiv o prezență în grupele Champions League.
Aurelian Bogaciu a fost scos de pe lista FIFA la finele anului 2009, la momentul respectiv având 27 ani, după numai doi ani de la momentul dobândirii ecusonului de arbitru internațional.
Augustus Constantin s-a retras de pe lista FIFA la finele anului 2011, la vârsta de 37 ani, după ce se aflase pe lista FIFA începând cu anul 2002.
Alexandru Deaconu s-a retras de pe lista FIFA la finele anului trecut, 2012, la momentul respectiv având 40 ani. Actualul șef al CCA intrase pe lista FIFA în anul 2005.
Așadar, ca o concluzie, începând cu anul 2000, s-au retras de pe lista FIFA un număr de 15 arbitri români. Nici un arbitru nu a ieșit de pe lista FIFA la împlinirea vârstei de 45 de ani!!! Cel mai vârstnic a fost Sorin Corpodean, ieșit la 44 ani, iar cel mai tânăr, Aurelian Bogaciu, la 27 ani! Media de vârstă a celor care au ieșit de pe lista FIFA în această perioadă este 37 ani și aproximativ 5 luni! Dacă e mult sau puțin, dacă e just sau nu, vă las pe voi să apreciați!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu