marți, 9 decembrie 2014

Istvan Kovacs şi Radu Petrescu, buni la extern, dar cu probleme pe plan intern...

Nu ştiu dacă este neapărat un fenomen, dar se întâmplă ceva în arbitrajul românesc despre care nu se prea vorbeşte. Există arbitri - şi deja vorbim la plural - care au probleme pe plan intern, dar care au o imagine foarte bună în plan internaţional, fiind delegaţi constant şi chiar promovaţi de forul continental.
Cum se împacă cele două situaţii? În condiţiile în care se ştie că la UEFA este monitorizată şi prestaţia internă a fiecărui arbitru, ce ar trebui să însemne aparenta inconsecvenţă între situaţia internă şi cea internaţională? Să fie un "cartonaş galben" pentru CCA?!
Şi acum să detaliem două dintre cele mai cunoscute cazuri. Primul a fost Radu Petrescu, care acum ceva vreme a avut evoluţii cu greşeli pe plan intern, a fost aspru criticat (uneori, chiar prea aspru), dar deşi se vorbea chiar de excluderea sa din arbitraj, după finalizarea cursului CORE la UEFA a fost foarte bine apreciat de David Elleray, şeful CORE, care l-a şi delegat la finala Challenge Trophy, pentru echipe sub 23 de ani, Anglia - Portugalia. Apoi, a primit delegări constante, la nivelul categoriei în care se află la UEFA în momentul de faţă.
Acum, cel mai recent caz este cel al lui Istvan Kovacs. El a fost reţinut de la delegări după celebrul ASA Tg. Mureş - Steaua, din 26 octombrie! Deşi nu a mai condus nici un meci oficial de mai bine de 5 săptămâni, ratând şi delegarea la un amical de tineret (culmea!), chiar Anglia - Portugalia, Kovacs a fost delegat pentru prima dată în cariera sa la un meci din grupele Europa League! Cu alte cuvinte, UEFA l-a promovat şi pare să aibă mai multă încredere în observatorii săi care l-au văzut la meciuri internaţionale pe Kovacs, decât în Comisia Centrală a Arbitrilor şi în FRF, care luase în discuţie chiar şi posibilitatea de a-l scoate de pe lista FIFA pe tânărul arbitru din Carei!

7 comentarii:

  1. nu uitati ca dumneavoastra ati fost unul dintre cei care l au criticat pe Kovacs,dar chiar si pe Radu Petrescu.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da... asa e! si care e problema? eu nu sunt angajat al CCA! imi spun o parere si atat! am constatat doar ce se intampla...
      Dar as mai vrea sa stiu daca dupa meciul ASA - Steaua, dvs l-ati fi laudat pe Kovacs?

      Ștergere
  2. Daca Radu Petrescu a mai arbitrat in ultima vreme, Istvan Kovacs nu a mai oficiat la un meci de mai bine de o luna de zile. In aceste conditii, se pune problema cat de bine pregatit este el (chiar daca face o pregatire fizica in particular), cat de apt este sa conduca un meci de o asemenea insemnatate daca el nu "fluiera" nici macar in curtea scolii. De regula, in cazul arbitrilor suspendati (retinuti de la delegari), pe plan intern, CCA procedeaza la o perioada de "carantina", in care arbitrii sunt integrati progresiv dupa inactivitate , fiind delegati la meciuri dintr-o liga inferioara, sau cu statut de rezerva. In cazul lui Kovacs nu este exclus ca el sa figureze in evidentele celor de la UEFA ca fiind in activitate. Altfel spus, exista varianta ca CCA sa nu fi comunicat care este statutul sau "real" si astfel sa fie delegat in Europa League. Cum spunea si autorul, nu este bun pentru campionatul intern , dar este "recomandat" sa arbitreze in cupele europene? Oricat de promitator ar fi IK nu trebuie omis faptul ca el a avut mai multe sincope pe plan intern si o analiza la sfarsit de an l-ar duce dincolo de "lista FIFA" pe care sunt inclusi cei mai buni arbitri ai momentului, cu drept de a oficia "afara".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte pertinent punctul de vedere! dar CCA nu ar fi in culpa daca a mintit la UEFA?

      Ștergere
    2. Daca lucrurile stau asa, este eveident ca e ceva in neregula si "culpa" Comisiei Centrale ar fi greu de explicat. Eu doar am adus in discutie si o asemenea posibilitate, fiind greu de crezut ca UEFA apeleaza la arbitri retinuti de la delegari in tarile din care provin. Asta in conditiile in care, Slava Domnului! , are destui arbitri la dispozitie si nu ar risca, fie si la un meci fara o miza deosebiita, cu un arbitru tinut pe tusa de mai bine de 5 saptamani.

      Ștergere
  3. nu,dar si eu doar v am spus!

    RăspundețiȘtergere