miercuri, 28 noiembrie 2012

De ce a scăzut dramatic numărul de arbitri din Prahova?

Vrem sau nu vrem, arbitrul este o parte importantă a desfășurării oricărui joc de fotbal. Baza arbitrajului - ca și a fotbalului - ar trebui s-o reprezinte fotbalul mic, cel de nivel județean, și fotbalul la nivel de copii și juniori. Ultima școală de arbitri realizată în Prahova, finalizată în toamna acestui an, a ”produs” doar 21 de arbitri, dintre care 13 au absolvit cu note sub 8. Jalnic... Nu mai amintesc nici faptul că la nord de la Ploiești, spre Valea Prahovei, există un singur nou arbitru, din Băicoi... Cam puțin...
Rezultatele acestei ultime școli de arbitri sunt dezastruoase, cel puțin în comparație cu școlile de arbitri din mandatul precedentului președinte al Comisiei Județene de Arbitri, Cristian Nica.
Dar de ce nu mai sunt arbitri în Prahova?
Voi încerca să răspund la această întrebare extrem de complexă...
Când a revenit la conducerea arbitrajului prahovean, Marian Deaconu s-a comportat
așa cum îi este firea - distant, chiar cu acreală, ceea ce îndepărtează orice om. În plus, cei mai vechi, care mai știau câte ceva despre Marian Deaconu, au fost tratați cu severitate maximă și au fost îndepărtați... Cu câteva mici excepții, care confirmă regula, dar despre care unii ar spune că ar putea juca într-un film gen ”Toți oamenii președintelui”.
Arbitrii noi, ce să vadă la Marian Deaconu sau la conducerea actuală a CJA?! Sincer, ce să înveți de la alde Meserie, Badea sau Deaconu?! Cu o cu totul altă plăcere vine un tânăr căre arbitraj, chiar la ședințele săptămânale, atâta vreme cât știu că se întâlnesc - și dau doar un singur exemplu - cu Cristian Nica, pe care îl văd în fiecare week-end la meciuri de Liga I, iar uneori și la mijlocul de săptămână în Champions League sau în Europa League!
Simplificând la extrem, este diferența dintre acreala strâmbă a lui Deaconu și zâmbetul larg, relaxat și detașat al lui Cristi Nica, un om de valoare care a înțeles niște valori europene, cu o mult mai mare deschidere, cu care se poate discuta oricând și orice. În plus, ranchiuna lui Deaconu a mai spulberat câțiva arbitri, astfel încât, câte puțin din toate acestea, s-a ajuns în situația incredibilă în care AJF-ul trebuie să programeze meciurile din cele trei eșaloane județene pe mai multe zile, și dimineață și după-amiază, pentru a putea fi acoperite cu puținii arbitri rămași...
Nu știu dacă răspunsul acoperă pe deplin întrebarea, mai aștept răspunsuri și din partea voastră, dar este un punct de vedere.
Poate toate aceste scurte considerații ar trebui luate în seamă și la mascarada de Adunare Generală convocată în mare taină și grabă pe 14 decembrie de Don Lică. Un personaj care nu este deloc străin de ceea ce s-a întâmplat cu arbitrajul prahovean în ultimii doi-trei ani! Și care la un moment dat va trebui să plătească!

9 comentarii:

  1. mai pe romaneste: de scarba lui Marean s-au lasat arbitri! subscriu in totalitate! Un scarbit

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca nu are nici o legatura ce o sa iti spun dar parerea mea este ca ar trebuii putin mai mult mediatizata candidatura domnului George Andrei la sefia AJF contra lui Lica.

    RăspundețiȘtergere
  3. diferenta dintre deaconu si nica este ca, asa acru, pe deaconu il vedem joia la sedinte, citeste rapoartele, discuta cu noi, vine la probe, conduce, practic. pe nica il vedem la tv, la sedinte veneau pupili dogaru si borcan, adica tot un fel de badea si meserie! sa se lase nica si sa se apuce de condus, si e ok! un arbitru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vorbesti cu anonim, inseamna ca nu existi!
      A da vina pe arbitrii pentru orice se intampla la meciuri nu inseamna ca se discuta. La sedinte arbitrii trebuie indrumati si ajutati, nu 'respinsi si sancionati' cu vorbe urate.
      Cristian Nica venea mai rar, intradevar, si nu pentru ca nu vroia, ci pentru ca avea meciuri. Dar la restul sedintelor aveam de invatat de la oameni f bine pregatiti : Ionut Borcan si Valentin Dumitru.
      Ceea ce in noul mandat nu am invatat nimic!
      Asa ca inca un arbitru pierdut.

      Ștergere
  4. De ce sa mai mergem la arbitraj? Ca nu face nimeni nimic pentru noi ii intereseza doar sa primeasca ei meciuri ca observatori la lot. Marian Deaconu, Miclea, Meserie, Ion Mihai, Safta se bateau cu pumnii in piept ca au venit pentru noi la comisie ca o sa ne ajute dar au venit pentru ei. S-au lasat atatia arbitrii din cauza lor. Nu invatam nimic la sedinte mergem degeaba. Crangasu ii pacaleste pe delegati si da vina pe noi ca sa ascunda ce face el si cu ai lui. Pe vremea domnului Cristi Nica se facea pregatire teoretica la fiecare sedinta si antrenamente in fiecare saptamana acum nu se mai face nimic. De ce au desfiintat comisia de la Campina ca pe vremea ta veneau mai multi la arbitraj decat vin la ei din tot judetul? Acum am mai ramas cativa de aici si trebuie sa facem naveta la Ploiesti. Cum zici si tu de la Baicoi e doar un baiat. Acu se cerata intre ei pe delegari, Deaconu cu Negoita sint la cutite, pe Bozieru l-a dat afara din comisie. Ei zic ca daca nu-ti convine sa te lasi. O sa vina din ce in ce mai putini. Ne pun sa arbitram cate doua meciuri duminica unu de la 10 altu de la 12:30. Jucatorii n-au voie sa joace un meci dupa altu in aceeasi zi, noi de ce suntem obligati sa arbitram asa? Normal ca mai si gresim si toate se sparg in capul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred ca are Deaconu vreo vina ca don Lica joaca dupa cum canta echipele fiecare joaca cand vrea. Cred ca mai bine e sa arbitrezi in brigada completa un cuplaj chiar daca efortul e mare , decat sa merga cate doi arbitri la meci sau chiar unul singur.
    Cand or pleca din AJF toti cei care sunt acum poate atunci se va schimba ceva in bine pentru arbitri

    RăspundețiȘtergere
  6. Va spun eu dece numai sunt arbitri :
    - prima intrebare care ti-o pune cineva este :Ai luat bataie sau cata bataie ai luat ?
    Cat e baremul ?
    C am astea sunt unele din motive principale .
    Numai exista motivatie ! sa te faci arbitru sau sa continui.

    RăspundețiȘtergere
  7. imi pare rau ca il vedeti pe Deaconu ca pe un personaj negativ.se vede ca nu ati stat de vorba cu el.nu este acru,din contra,este un om cu care poti discuta despre orice,asta daca stii cum sa pui problema.te ajuta,iti da sfaturi bune.este putin cam sever,asta iti da impresia,poate,ca e acru cum ziceti voi.dar va contrazic.el tine cu arbitrii,dar personajul rau aici este crangasu,nu Deaconu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Intamplarea face sa banuiesc cine este ,,scarbitul" de mai sus,cel care semneaza un scarbit,e adevarat ca i s-a cam scarbit... dar tu stii foarte bine ca eu ti-am mai spus ca ,arbitrajul ,asa cum este el,pt tine este,in primul rand o pasiune de care tu nu te poti debarasa asa usor,si in al doilea rand este ..stii tu ce.... am avut discutia asta de cel putin trei ori....asa ca fruntea sus si mergi mai departe.Succes!!!

    RăspundețiȘtergere