joi, 16 mai 2013

Despre stiloul lui Petrache Poenaru şi iniţiativa "PR3MIAZĂ INOVAŢIA"

Trăim în era în care, din păcate, tot mai multă lume a înlocuit creionul sau stiloul, cu tastatura, din ce în ce mai... digitală, dar cu toate acestea invenţia lui Petrache Poenaru din urmă cu aproape 200 de ani rămâne un reper important pentru poporul român. Pe 25 mai 1827, la Paris era brevetat primul toc rezervor din lume. La momentul respectiv Petrache Poenaru avea 28 de ani şi studiase la Viena,
continuându-şi studiile la Paris, toate la iniţiativa lui Tudor Vladimirescu, al cărui secretar personal Petrache Poenaru fusese. La revenirea în ţară, Poenaru a fost unul dintre organizatorii învăţământului naţional românesc, întreaga sa carieră culminând cu primirea în Academia Română. Numele lui Petrache Poenaru rămâne în istoria ţării noastre, fiind una dintre personalităţile de prim rând ale acestui popor, din rândurile căruia apar periodic astfel de "vârfuri".
Par a fi vorbe mari, dar acest popor a dat umanităţii mulţi oameni de mare valoare, care au inovat şi au inventat, rezultatele muncii lor situând poporul nostru pe un loc fruntaş în această lume... inovativă.
În acest context, la iniţiativa excelentă a Companiei 3M, care funcţionează de 15 ani în România, se derulează un proiect de susţinere şi promovare a inventicii româneşti. Proiectul "PR3MIAZĂ INOVAŢIA" este un mic semn al recunoştinţei care trebuie arătate sutelor de inventatori şi oameni de ştiinţă români, din toate domeniile, care se înscriu la concursurile de inventică de pe întreg mapamondul pentru a demonstra valoarea "inteligenţei" româneşti. Campania "PR3MIAZĂ INOVAŢIA" este un proiect complex, care va începe prin câteva evenimente locale desfăşurate în 5 centre universitare de prestigiu din ţara noastră, primele fiind la Cluj-Napoca, la Universitatea Tehnică, pe 22 mai, iar o zi mai târziu, la Iaşi, la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi". A fost creat un site - www.premiileinovatiei.ro, supranumit pe drept cuvânt un adevărat "wikipedia" al inventatorilor români. Vizitându-l, cred că veţi avea cel puţin un motiv în plus să fiţi mândri că sunteţi români!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu